Wat hebben we genoten van de 221e Merseyside Derby. Ondanks het gelijkspel was de wedstrijd een lust voor het oog en behield Liverpool de tweede plaats in de Premier League. Van prachtige doelpunten, tot keiharde tackles en van grote blunders, tot magistrale hoogstandjes. Alles wat de Merseyside Derby zo bijzonder maakt kwam voorbij en het aanwezige publiek en de miljoenen kijkers die de wedstrijd op tv zagen genoten met volle teugen.

Waar Liverpool fans in eerste instantie vreesde voor de afwezigheid van hun spits Luis Suarez, was het de privéjet van Liverpool eigenaar John W. Henry die ervoor zorgde dat de spits direct na het WK- kwalificatie duel met Uruguay tegen Jordanie naar Liverpool kon vliegen, zodat hij zaterdag aan de aftrap kon staan. Het bleek een goede keus, want wat was hij weer belangrijk voor “The Reds”. Toch was het collega spits Daniel Sturridge die in een kolkend Goodison Park met een late gelijkmaker uiteindelijk een punt redde voor Liverpool in de Merseyside derby.

In een van de mooiste ontmoetingen tussen de twee clubs uit Liverpool in jaren spatte de actie er vanaf het eerste fluitsignaal van af. De Braziliaanse nummer 10, Philippe Coutinho zorgde voor een vroege voorsprong voor Liverpool na een mooie ingestudeerde corner. Echter maakte de Belgische aanvaller Kevin Mirallas kort daarna al de gelijkmaker voor Everton.

Kort voor rust, zou de fanatieke Belg eigenlijk uit het veld gestuurd moeten worden voor een horror overtreding op Luis Suarez. Met een gestrekt been plantte hij zijn noppen in de knie van de levensgevaarlijke spits uit Uruguay. Wonder boven wonder kon Suarez doorspelen en misschien nog wel een groter wonder, Mirallas kreeg slechts geel voor deze aanslag.

Na de gelijkmaker van Mirallas bracht Suarez Liverpool nog voor het rustsignaal op voorsprong. Een prachtige vrije bal die hij met een magistrale krul langs de breed opgestelde muur van Everton spelers en Everton doelman Tim Howard krulde, betekende de 1-2 voor Liverpool.

In de tweede helft toonde Everton duidelijk de intentie om aanvallend voetbal te spelen. Everton manager Roberto Martinez liet zijn mannen vooral veel druk uitoefenen op de Liverpool verdediging en dat loonde zich. Waar Romelu Lukaku in eerste instantie tot tweemaal toe gedwarsboomd werd door de uitstekend keepende Liverpool doelman Mignolet, was hij daarna zowel met de voet als met het hoofd tot tweemaal toe succesvol. De 3-2 voorsprong werd onder luid gejuich van de Everton fans gevierd en Liverpool leek verslagen.

Niets bleek echter minder waar, want met nog ongeveer 15 minuten op de klok bracht Liverpool manager Brendan Rodgers zijn troef Daniel Sturridge (die met een lichte bovenbeen blessure op de bank begon) binnen de lijnen voor middenvelder Lucas. Dit bleek een gouden wissel en Sturridge betaalde het vertrouwen van Rodgers binnen enkele minuten dubbel en dwars terug. In de 89e minuut kopte hij achterwaarts de goed genomen vrije trap van “The Red Machine” Steven Gerrard voorbij doelman Tim Howard.

Na 90 minuten was de eindstand maar liefst 3-3, maar de score had nog veel hoger uit kunnen vallen. Beide ploegen kregen nog een legio aan kansen, zelfs nog in blessuretijd. Doelman Howard redde knap op een poging van Suarez om de winnende te maken en Liverpool doelman Mignolet redde knap op een doelpoging van Everton middenvelder Gerard Deulofeu. Beide teams gingen vol voor de winst, maar een winnaar kwam er niet.

Wel kwam er na het laatste fluitsignaal voor beide teams een staande ovatie, wat in de ogen van The Dutch Branch helemaal terecht was. Want wat was het spannend, wat was het spectaculair en wat was het goed.