Liverpool, stad vol cultuur, passie en beleving

Sinds de oprichting door koning John, 800 jaar geleden, is Liverpool uitgegroeid tot een wereldstad met klasse. Halverwege de 19e eeuw, kwamen duizenden Ieren aan in de haven van Liverpool om aan de hongersnood in Ierland te ontsnappen. Velen van hun vervolgden hun tocht naar Amerika, maar degene die in Liverpool bleven werden de voorouders van de Scousers (bijnaam voor inwoners van Liverpool) van vandaag.

View van de haven

De Scousers hebben veel moeten verduren tijdens de opbouw van de stad met al haar prachtige gebouwen in Victoriaanse stijl. De havens van Liverpool waren in die tijd verantwoordelijk voor 10% van de scheepvaarthandel in de wereld.

De architectuur uit die tijd kan nog steeds bewonderd worden en dat doen de vele toeristen die Liverpool jaarlijks bezoeken dan ook. De Anglican kathedraal en de St. Georges Hall zijn de populairste bouwwerken van Liverpool. Wat de stad Liverpool verder zo leuk maakt zijn de mensen die er wonen. Door hun verleden zijn ze gevat, levendig en grappig. Degene die zich de regering van Margaret Thatcher en de verwoesting die het in Liverpool heeft aangericht kunnen herinneren, zullen nu verheugd zijn als ze zien wat een swingende stad Liverpool is geworden.

Tijdens het uitgaan in Liverpool, zul je allerlei verschillende mensen zien. Jong en oud, man en vrouw, dik en dun, dronken en nuchter, maar altijd gezellig en vriendelijk. Vaak genoeg zie je er zelfs mannen of vrouwen van in de zeventig op de dansvloer uit hun dak gaan. Hun levensmotto is: Het leven is niet altijd makkelijk, maar feesten kunnen we zeker! Een van The Dutch Branch leden merkte tijdens een bezoek aan de Liverpool Bar in James Street op, dat niemand in Liverpool de hoop in het leven heeft opgegeven. “Iedereen heeft een kans in Liverpool” en je kunt er 100% jezelf zijn merkte hij op. Mocht je dus ooit in Liverpool zijn, geniet dan van het gezellige uitgaansleven in Liverpool, een avondje stappen in Liverpool wordt altijd een onvergetelijke avond.

Liverpool, culturele hoofdstad van Europa

Voor bezoekers is er zoveel te doen in Liverpool. Op Londen na heeft Liverpool met de meeste musea van Engeland, het heeft vele gebouwen in Georgische bouwstijl en de grootste Kathedraal van Groot Brittannië kun je ook in Liverpool vinden.

Albert Dock, oud havengebied van Liverpool

Veel havens in Liverpool zijn nog steeds in gebruik. Andere zijn havens zijn omgebouwd voor recreatie. De beroemdste haven is het prachtige Albert Dock. Albert Dock werd in 1846 ontworpen door Jesse Hartley en Philip Hardwick en is nu een van de meest bezochte toeristische attracties in Groot Britannie. Aan de overkant van Albert Dock zie je Liverpool One, Europa’s grootste winkel district dat in de afgelopen jaren gebouwd is. Hier vind je ook de Liverpool FC winkel, tevens de grootste fanwinkel van Europa.

Tentoonstelling “Another place”

Antony Gormley, maker van het iconische kunstwerk “The Angel of The North”, heeft een tentoonstelling op Crosby beach in het noorden van Liverpool. Het bestaat uit beelden (afdrukken van zijn eigen lichaam) die op het strand staan. Ze verdwijnen onder de zeespiegel bij elke hoog tij en rijzen weer op uit het water bij laag tij. Het is een mooi gezicht want er staan vele figuren verspreid over een flink gebied. Crosby beach is makkelijk te bereiken en het is zeker de moeite waard om te bezoeken. De figuren waren ooit bedoeld om naar New York te verhuizen, na tentoongesteld te zijn in Duitsland en Noorwegen. Antony Gormley wilde echter dat ze permanent in Liverpool zouden blijven. Dat wilde de inwoners van Liverpool ook graag en de gemeente ging daar uiteindelijk mee akkoord. Vele toeristen en kunstliefhebbers reizen af naar Liverpool om deze indrukwekkende kunstwerken te bezichtigen. Foto’s staan op de fotopagina.

Turning the place over, van Richard Wilson

Dit gedurfde buiten kunstwerk, dat in opdracht werd gemaakt voor de Liverpool Biennial (kunst festival), is te vinden boven de voormalige Yates Wine Lodge in Moorfields. Foto’s staan op de fotopagina.

Handige links naar sites over de hedendaagse Liverpool cultuur:

www.jegsydodd.com Schrijver van dat fantastische lied. Hij heet niet Solshinitskin, Robbie Keane. Dus ga deze opname kopen.

www.yoliverpool.com Yo! Jij dacht dat je Liverpool kende?

www.swinemagazine.co.uk Gek genoeg, dit zal je aan het lachen maken.

www.awaydaysthemovie.com Kevin Sampson’s briljante boek, eindelijk op beeld.

http://www.citytalk.fm/ Stem je radio af op Brian Reade, elke zaterdagochtend om 11 uur c.e.t.