Het is eindelijk zover de Britse premier David Cameron heeft 23 jaar naar dato namens de regering zijn excuses aangeboden voor de Hillsborough-ramp van 1989. Tijdens een voetbalwedstrijd in Sheffield werden toen 96 supporters doodgedrukt op een overvolle tribune. De ramp kon gebeuren door nalatigheid van de autoriteiten, die ook nog eens probeerden de schuld in de schoenen van de slachtoffers te schuiven, aldus Cameron.

‘Namens de regering en ons land betreur ik dit dubbele onrecht dat zo lang niet is hersteld’, zei Cameron in het Lagerhuis.

Naar jarenlang onderzoek blijkt dat de hulpdiensten nalatig zijn geweest door te traag te reageren bij de stormloop. Dat kwam door slechte leiding en aansturing. Het onderzoek toonde aan dat bijna de helft van de slachtoffers nog in leven had kunnen zijn na de ramp. Na de ramp probeerde de politie de supporters zwart te maken. De fans zouden agressief en dronken zijn geweest.

Tot verbijstering van de parlementariërs gaf Cameron toe dat de politie heeft geknoeid met bewijs van eigen nalatigheid. Zo werden 164 afgelegde verklaringen aangepast. Zeker 116 kritische opmerkingen over de politieleiding werden weggehaald.

De stadionramp gebeurde tijdens de halve finale van de Engelse bekercompetitie tussen Liverpool en Nottingham Forest. De wedstrijd werd gespeeld op neutraal terrein, het Hillsborough-stadion in Sheffield. Bij de ingang van een van de tribunes stonden te veel Liverpool-fans te wachten. De politie besloot daarop een nooduitgang te openen. Daardoor drongen veel supporters tegelijk de tribune binnen. Er ontstond een stormloop. In het gedrang en de paniek kwamen uiteindelijk 96 mensen om het leven.